Padlófűtés

Padlófűtés, annak előnyei és szerelése

A padlófűtés amellett, hogy nagyon energiagazdaságos fűtési rendszer, kellemes és egyenletes hőmérsékletet biztosít a lakásban. A hagyományos fűtési rendszereknél a radiátor a meleg felfelé áramoltatásával fűt, és emiatt a plafon a legmelegebb, és a padló a leghidegebb. Padlófűtés esetében ez fordítva van, így a tartózkodási zónában komfortos meleg van, és a plafon közelében van hűvösebb.


A padlófűtés azonban nem minden padlóburkolóval használható ugyanazzal a hatékonysággal, legoptimálisabb kő, kerámia, vagy márvány borítással együtt használni. Más padlóburkoló esetén érdemes kikérni szakembereink véleményét. Padlófűtés szerelés, padlófűtés kialakítás, padlófűtés átmosás, padlófűtés tisztítás gyorsan, szakszerűen!


A padlófűtés története egészen az ókori Római Birodalom idejére vezethető vissza, az emberek már akkor is nagyra értékelték a hősugárzás biztosította kellemes klímát. A légfűtés (hipokausztum), amit padló-, esetleg falfűtésként alakítottak ki, általában minden lakó- és középületben megtalálható volt. Padlófűtés esetén a járófelületet sűrűn elhelyezett, körülbelül 60 centiméter magas kőoszlopok tartották, melyek között a felmelegített levegő keringett. A falfűtésnél a meleg levegő vezetését a faltestben elhelyezett, majd kívülről elburkolt négyszögletes égetett agyagcsövekben oldották meg.


A felületfűtések elve azóta sem változott, csak ma már víz kering a csövekben, azonban az a tény, hogy az ember számára a legjobb hőérzetet a felületfűtések sugárzó hője biztosítja máig helytálló. Közérzetünk egy adott helységben attól függ, milyen a környezetünkből felvett és az oda leadott hőmennyiség egyensúlya. Ha túl sok hőt sugárzunk környezetünk felé, akkor fázunk. Ha a kilégzéssel, párologtatással és sugárzással leadott hőmennyiségünk egyensúlyban van a környezetünkből felvett hőmennyiséggel, akkor jó a közérzetünk.


Közismert tény, hogy a padlófűtés rendszereket alacsonyabb vízhőmérséklet mellett üzemeltetjük. Még a leghidegebb külső hőmérséklet esetén sem szükséges, hogy a fűtővíz hőmérséklete elérje az 50°C-t. Ennek feltétele azonban természetesen az épület megfelelő hőszigetelése, valamint a szakszerűen megtervezett padlófűtési rendszer. A beruházó az alábbi előnyöket élvezi:

  • Az összes energiatípus felhasználható fűtésre padlófűtés esetén. A hagyományos (földgáz) mellett kiválóan alkalmazhatók a megújuló, környezetbarát energiaforrások, pl. a hőszivattyú és a napkollektorok.
  • Az egyenletes hőmérsékletnek és a hősugárzó felületnek köszönhetően a szobahőmérséklet akár 2°C-al is csökkenthető, összevetve a hagyományos, radiátoros fűtéssel. Ennek következtében kisebb a hőveszteség a szoba határoló felületein, így kb. 10-12 százalékos energia-megtakarítás érhető el.
  • A fűtővíz alacsonyabb hőmérsékletének köszönhetően csökken a kazán és a vezetékek hővesztesége is.
  • Amennyiben a padlófűtés a helység teljes hőszükségletét fedezi, nincs szükség radiátorokra, így azok nem zavarják belsőépítészeti képet, és több helyünk marad a bútorok elhelyezésére.

Keressen minket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 (20) 238 5720

Kérje árajánlatunkat!

Árajánlatainkat a megkeresések számától függő gyorsasággal dolgozzuk fel, kérjük türelmét, és megértését. Kérjük, telefonszámát is adja meg, hogy szükség esetén felvehessük Önnel a kapcsolatot.