LÉGTELENÍTÉS, SZELEPCSERE

Légtelenítés, szelepcsere

A csövekben áramló folyadék fortyanásai, glugyogása arra utal, hogy a vízzel levegő és más gázok is áramlanak.


Ha a radiátora nem fűt eléggé, és a teteje hideg, akkor az Ön radiátora valószínűleg ellevegősödött. Ez csökkenti a vízszintet és megakadályozza a hőleadást. Gyakori hiba még az úgynevezett “eliszaposodás” azaz törmelékek, szennyeződések felhalmozódása a radiátorban. Ez a törmelék legtöbbször korrózióból származik, mely összegyűlhet a radiátorokban illetve a csőrendszerben is. Ha azt tapasztalja, hogy a radiátora nem megfelelő hatásfokkal dolgozik, hívjon bennünket!


Hogyan oldjuk ezt meg mi? Először felfűtjük a rendszert a maximális hőfokra, mert a hideg víz  nagy mennyiségű gázt képes elnyelni, hidegen tehát nem fognak a gázok kiválni. A felfűtés után kb. fél órára kapcsoljuk le a kazánt (és ezzel a szivattyút),  mert a gázkiválás csak akkor fog bekövetkezni, ha a folyadék  közben nem áramlik. Fél óra elteltével a fűtőkör legmagasabb pontjain  ahol a légtelenítő  szelepeknek is lenniük kell ,összegyűlnek a felesleges gázok. Az automata légtelenítő szelepeknél  nincs dolgunk; a szerkezet  belsejében lévő úszó folyadék hiányában lesüllyed, a szelepet kinyitja,  és a felesleges gázok távoznak, majd a tágulási tartályból helyére  áramló folyadék a szelepet visszazárja. A kézi légtelenítő szelepeknél ugyanezt egy csavarhúzó  segítségével magunknak kell elvégezni. A légtelenítő szelep csavarját kissé hajtsuk ki, de előtte a biztonság kedvéért tegyünk a szelep alá egy edényt. A szelep addig maradjon nyitva, amíg levegő jön rajta,  és amint megjelenik a folyadék, a csavart hajtsuk vissza. Ilyen légtelenítő szelepet találhatunk a fűtésrendszer legmagasabban lévő hurkainak tetején (ha több ilyen hurok van, akkor mindegyiknél),  de egy alulról betáplált vízszintes fűtőkörnél a szelepek lehetnek a  radiátorok végén is .


Egyes radiátorok légtelenítésére a végükön lévő záró anya  szolgál. A légtelenítés után valószínűleg újabb feltöltés is szükséges majd,  de egy átlagos idényindítás után a légtelenítést egy lépésben el lehet intézni. Ha azonban a rendszer valamiért le volt ürítve, és friss vízzel kellett  újra feltöltenünk, akkor a légtelenítési folyamatot legalább háromszor  meg kell ismételnünk, mert a második és harmadik felfűtés után is  még gázkiválás következik be. A friss vízzel más anyagok- mészkő, karbonátok – is a csőrendszerbe  kerülnek, amelyek a fűtés hatására fokozatosan a csőfalakra rakódnak ki. Kisebb mennyiségben ez nem okoz gondot, sőt bizonyos mértékű  korrózió gátló hatása is van, ha azonban feleslegesen cserélgetjük  a hőhordozót (vizet) a csőrendszerben, akkor a lerakódások leszűkítik  a cső keresztmetszetét, a vízkövesedés, uszadék, iszap, stb. pedig gátolja  a szerelvények működését tönkreteszi a kazánszabályozókat és a szivattyút. És persze a friss víz magas oxigéntartalma gyorsítja a korróziós folyamatokat.


Bízza fűtésszerelő szakemberre radiátora és fűtésrendszerének szakszerű légtelenítését, automata légtelenítők cseréjét felülvizsgálatát.

Keressen minket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 (20) 238 5720

Kérje árajánlatunkat!

Árajánlatainkat a megkeresések számától függő gyorsasággal dolgozzuk fel, kérjük türelmét, és megértését. Kérjük, telefonszámát is adja meg, hogy szükség esetén felvehessük Önnel a kapcsolatot.

Darálós WC javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Darálós WC Javítás

Darálós WC javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Szolgáltatásunk a Magyarországon lévő összes, kereskedelemben kapható wc típusra vonatkozik! Cégünk régóta foglalkozik e rendszer kiépítésével, a wc-k szakszerű, maradéktalan bekötésével, cseréjével, javításával, tisztításával és dugulás elhárításával. Vállalkozásunk sikerének titka a gyorsaság, a precizitás és a megfelelő szakértelem.