LÉGTELENÍTÉS, SZELEPCSERE

Légtelenítés, szelepcsere

A csövekben áramló folyadék fortyanásai, glugyogása arra utal, hogy a vízzel levegő és más gázok is áramlanak.


Ha a radiátora nem fűt eléggé, és a teteje hideg, akkor az Ön radiátora valószínűleg ellevegősödött. Ez csökkenti a vízszintet és megakadályozza a hőleadást. Gyakori hiba még az úgynevezett “eliszaposodás” azaz törmelékek, szennyeződések felhalmozódása a radiátorban. Ez a törmelék legtöbbször korrózióból származik, mely összegyűlhet a radiátorokban illetve a csőrendszerben is. Ha azt tapasztalja, hogy a radiátora nem megfelelő hatásfokkal dolgozik, hívjon bennünket!


Hogyan oldjuk ezt meg mi? Először felfűtjük a rendszert a maximális hőfokra, mert a hideg víz  nagy mennyiségű gázt képes elnyelni, hidegen tehát nem fognak a gázok kiválni. A felfűtés után kb. fél órára kapcsoljuk le a kazánt (és ezzel a szivattyút),  mert a gázkiválás csak akkor fog bekövetkezni, ha a folyadék  közben nem áramlik. Fél óra elteltével a fűtőkör legmagasabb pontjain  ahol a légtelenítő  szelepeknek is lenniük kell ,összegyűlnek a felesleges gázok. Az automata légtelenítő szelepeknél  nincs dolgunk; a szerkezet  belsejében lévő úszó folyadék hiányában lesüllyed, a szelepet kinyitja,  és a felesleges gázok távoznak, majd a tágulási tartályból helyére  áramló folyadék a szelepet visszazárja. A kézi légtelenítő szelepeknél ugyanezt egy csavarhúzó  segítségével magunknak kell elvégezni. A légtelenítő szelep csavarját kissé hajtsuk ki, de előtte a biztonság kedvéért tegyünk a szelep alá egy edényt. A szelep addig maradjon nyitva, amíg levegő jön rajta,  és amint megjelenik a folyadék, a csavart hajtsuk vissza. Ilyen légtelenítő szelepet találhatunk a fűtésrendszer legmagasabban lévő hurkainak tetején (ha több ilyen hurok van, akkor mindegyiknél),  de egy alulról betáplált vízszintes fűtőkörnél a szelepek lehetnek a  radiátorok végén is .


Egyes radiátorok légtelenítésére a végükön lévő záró anya  szolgál. A légtelenítés után valószínűleg újabb feltöltés is szükséges majd,  de egy átlagos idényindítás után a légtelenítést egy lépésben el lehet intézni. Ha azonban a rendszer valamiért le volt ürítve, és friss vízzel kellett  újra feltöltenünk, akkor a légtelenítési folyamatot legalább háromszor  meg kell ismételnünk, mert a második és harmadik felfűtés után is  még gázkiválás következik be. A friss vízzel más anyagok- mészkő, karbonátok – is a csőrendszerbe  kerülnek, amelyek a fűtés hatására fokozatosan a csőfalakra rakódnak ki. Kisebb mennyiségben ez nem okoz gondot, sőt bizonyos mértékű  korrózió gátló hatása is van, ha azonban feleslegesen cserélgetjük  a hőhordozót (vizet) a csőrendszerben, akkor a lerakódások leszűkítik  a cső keresztmetszetét, a vízkövesedés, uszadék, iszap, stb. pedig gátolja  a szerelvények működését tönkreteszi a kazánszabályozókat és a szivattyút. És persze a friss víz magas oxigéntartalma gyorsítja a korróziós folyamatokat.


Bízza fűtésszerelő szakemberre radiátora és fűtésrendszerének szakszerű légtelenítését, automata légtelenítők cseréjét felülvizsgálatát.

Keressen minket az alábbi elérhetőségeinken.

+36 (20) 238 5720

Kérje árajánlatunkat!

Árajánlatainkat a megkeresések számától függő gyorsasággal dolgozzuk fel, kérjük türelmét, és megértését. Kérjük, telefonszámát is adja meg, hogy szükség esetén felvehessük Önnel a kapcsolatot.

Cirkó javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Cirkó Szerelő Budapesten

Cirkó javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Tudjuk, milyen kellemetlen tud lenni az, ha nincsen meleg víz, vagy fűtés, ezért szakembereink a javítási munkálatokat az év minden napján éjjel-nappal (0-24) végzik el. Javasoljuk azonban, hogy készülékeit még az előtt javíttassa meg, amennyiben ismeri a hibáit, hogy annak működőképesnek kell lennie, tehát a fűtési szezon előtt.